Tirsdag d. 19. april mødtes en gruppe af tidligere voldsramte kvinder for første gang med hinanden og med mig i en gratis skrivegruppe i Gl. Rye med fokus på at tage sin stemme og sin fortælling tilbage efter vold.
“Efter min mening, er Anna Klahns skriveværksted ‘Tag stemmen tilbage’ den bedste form for bearbejdning af vold og psykisk vold, som jeg har oplevet, samtidig med, eller måske netop fordi, vi laver et kunstnerisk produkt.
For kunst kan få modtageren til at føle meget stærkt og meget præcist. Det som journalistik, dokumentarfilm, rapporter, reportager og journaler ikke kan, for de taler til din fornuft, som jo sagtens kan se, at dette er helt galt - men kunst taler til dit hjerte og fortæller om alle komplikationerne, om hvordan det føles at leve under sådanne vilkår, og det fortæller et mikroudpluk af, hvordan verden kan se ud, og giver en stor menneskelig forståelse af i helheden på én gang.”
I alt skal gruppen mødes otte gange for, med lidt hjælp fra min skriveundervisning, at skrive deres egne fortællinger om den vold, der, på den ene eller anden måde, er kommet til at præge deres liv.
Kvinderne er vidt forskellige i både alder, interesser og jobs - men alle har de tilfælles at have oplevet, hvordan det, at være udsat for psykisk eller fysisk vold, kan tage både stemmen og subjektiviteten fra én.
Alle har de oplevet, hvordan den smerte og skam, der knytter sig til volden, gør én stum.
Og det er de nu i gang med at gøre op med.
Både for deres egen skyld - for at kunne frigøre sig fra tavshedens fængsel - men også for at kunne hjælpe andre i samme situation.
Og jeg synes, de er utrolig seje og modige!
Forfattere vil hjælpe gruppen med udgivelse
Planen med skrivegruppen er nemlig at kvindernes tekster skal ende i en udgivelse - der skal tjene som et spejl og en hjælp for andre i lignende situationer.
Her har jeg allieret mig med en gruppe forfattere, som generøst vil stille deres kunnen og tid til rådighed og hjælpe mig og gruppen med at at skabe et smukt værk, der kan være til støtte for mange andre i lignende svære relationer.
I praksis får hver deltager i gruppen en forfatter tilknyttet, som vil hjælpe den enkelte med sin tekst. Hver deltager får altså sin egen professionelle redaktør.
Forfatterne der bliver medredaktører er:
Jeg er glad og taknemmelig over, at de alle vil bidrage til projektet, der efter min mening, er utrolig vigtigt - og så kan jeg simpelthen ikke vente med at gruppens tekster skal ud i verden!
"Det har føltes som modgift at mødes hver uge, så fremmede for hinanden og alligevel så forbundne. Med rystende stemmer læser vi vores ord højt, og jeg betragter hvert et ansigt, som de lytter. Genkendelse, forståelse, varme, omsorg, anerkendelse, bekræftelse. Til dem, fortæller jeg historier, ingen andre har hørt, og deres ansigter fortæller mig, at de forstår. At de genkender. At de ser mig. "
"I voldelige forhold er den psykiske vold parasitten, der splitter fundamentet ad. Skjult og subtilt fordrejes virkeligheden, så den ikke længere er sammenhængende, og så er JEG pludseligt heller ikke længere sammenhængende. Pludseligt, er historien ikke min længere, ordene er hans og min selvforståelse er splintret. Pludseligt, og alligevel så langsommeligt, er verden blevet en anden, og min voldsmand er både min sjæls morder og min frelser. Jeg kan ikke længere stå på egne ben, for jeg er blevet fortalt, at mine ben er forkerte.
I en skrivegruppe som den, Anna har startet, kan vi sammen stå på egne ben."
Foto af: Midtjyllands avis
Foto af: Midtjyllands avis
Foto af: Midtjyllands avis
Foto af: Midtjyllands avis